Çok sık duyulan enflasyon paranın piyasa durumu ile ilişkili bir durumdur. Mal ve hizmetlerin fiyatlarının artması olan enflasyon gelir gider durumunu etkileyen en önemli sebeplerden biridir. Sadece belli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artması değildir bu fiyatlardaki artış. Tüm fiyatlarda görülen sürekli artıştır. Enflasyon nedir sorusu bu artışın sürekli olarak yaşanması sebebiyle merak edilir. Enflasyon nedir sorusunun en iyi yanıtı bu sebeple mal ve hizmetin sürekli ve hissedilir artışta olmasıdır.
Enflasyon Ne Demektir
Enflasyon mal ve hizmet fiyatları ile alakadar olan bir terimdir. Bu terim bu fiyatların sürekli olarak genel anlamda artmasıdır. Bu oranın düşmesi yani enflasyon düşmesi alınan mal veya hizmetin fiyatının düşmesi demek değildir sadece. İnsanların alım gücünün artması, gelirlerinin yükselmesi demek enflasyonun düşüşü değildir. Enflasyonun düşmesi demek insanların alım güçlerinin daha az azalması ile fiyatların daha az miktarda artmasıdır. Bununla birlikte enflasyon düşüşünün gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Enflasyon düşüşü ile refah artar.
Enflasyon Oranları Neler Etkiler
Merkez bankasının attığı adımların etkilediği enflasyon döviz kurlarının değişi ile de etkilenir. Enflasyon nedir sorusunu merak edenlerin de merak ettiği oranlar bu iki sebeple değişimler yaşarlar. Faiz oranları piyasayı da etkilediği için doğal olarak enflasyon oranlarını da etkiler. Tedavülde olan para talebinin artması enflasyonu etkileyen bir diğer sebeptir. Teknolojik yenilik veya yetersizlikte bu durumu etkiler. Üretimin azalması enflasyonun oranını etkiler.
Enflasyon Neden Yükselir
Talep ve maliyet etkenleri enflasyonu etkiler. Tüketici eline geçen fazla para sebebiyle daha fazla alışveriş yapar. Bu gerçekleşen alışveriş ile ürüne karşı talepler artar. Bu artışın oluşması ise enflasyonun yükselmesine etki olur. Bu sebeplerle taleple oluşması sebebiyle bu enflasyona talep enflasyonu denir.
Bir ürünün oluşturulmasında harcanan paranın fazla olması satışta fiyat yükselmesine neden olur. Vergi, hammadde, ücretlendirme gibi etkenlerle ürünün oluşumu pahalandırılabilir. Normalde ortaya konulacak maliyetinden daha yüksek bir ücretle piyasa çıkımı gerçekleşir. Ürünün yüksek fiyatla çıkartılması enflasyonun yükselmesine neden olur. Bu durum ise maliyet enflasyonu olarak adlandırılır.

Enflasyonu çok güzel açıklamışsınız elinize sağlık 🙂
Enflasyon konusunda güzel yazı olmuş, enflasyon şu an sanki biraz daha iyiye gidiyor gibi ama pandemi sürecinde ne olacağını da bilemiyoruz
Enflasyon pandemi sebebiyle de ciddi bir darbe yemiş gibi oldu ancak toparlanacaktır virüs bitiminde
Enflasyon aslında şu sıralar pekte iyi değil ülkemizde ancak yeni sene yeni umutlar olacak inşallah
Güzel paylaşım teşekkürler 🙂