xpornplease.com pornjk.com porncuze.com porn800.me porn600.me tube300.me tube100.me watchfreepornsex.com

Kapora Nedir, Geri Alınır Mı?

Doğrusu kaparo olan fakat ülkemizde bilinen haliyle kapora, ticarette karşılığı olan alınması ve verilmesi yasal bir prosedürdür. Kapora bir çeşit satışın gerçekleşeceğine dair verilen sözün maddi boyuta taşınarak alışverişin güvenle devam etmesini mümkün kılar. Kapora herkes tarafından aşina olunan fakat işin içinde olmadıkça kapora nedir, kaparo ne kadar verilir, kapora geri alınabilir mi gibi soruların cevap verilemediği bir terimdir.

birevim peşinatsız ev

İçindekiler

Kapora Nedir?

Kapora, alışverişin yakın ve süresi belli bir zaman içinde yapılacağına ilişkin söz maiyetinde ve gereken maddi bedelin ödenmesine kadar rezerve etme işlemi için yapılan ön ödemeye verilen addır. Diğer bir değişle satın almak istediğiniz malın adınıza ayrılması için vermeniz gereken ücrettir. Kapora tutarı daha sonra diğer ödeneceklerden düşülmektedir.

Kapora Ne Kadar Verilir?

Ödenecek kaparo tutarının belirli bir kuralı bulunmamaktadır. Burada önemli olan tarafların beklentisidir. Fakat herhangi bir talep olmaması durumunda genel olarak satışı yapılacak olan malın toplam bedelinin %10’u kadar bir ücret ödenir. Sözleşmede bir hüküm bulunmadığı sürece tarafların kaporada anlaştıkları kabul edilmektedir.

Kapora Sözleşmesi

Kapora sözleşmesi, tarafların haklarını koruyan ve garanti altına alan bir sözleşmedir. Kaporanın verildiği tarihi, satışın yapılacağı tarihi, sözleşmeye konu mala ilişkin bilgileri, tarafları ve kalan ödeme gibi detayları içermektedir.

Kapora Geri Alınır Mı?

Kapora iadesi, sadece satıcının söz konusu malın satışından vazgeçmesi halinde mümkündür. Bunun dışında eğer kapora sözleşmesine bu konuyla ilgili herhangi bir madde eklenmemişse ve alıcı almaktan vazgeçmiş ise kapora geri alınamamaktadır.

Kapora ve Cayma Parası Farklı Mıdır?

Borçlar Kanunu’na göre kapora sözleşmenin yapıldığına dair kanıt niteliğinde verilen paradır, cayma bedeli değildir. Türk Borçlar Kanunu’nda kapora bağlanma parası olarak adlandırılır ve sözleşmenin yapıldığının kanıtı niteliğindedir.

Cayma parası ise taraflara cayma hakkı vermektedir. Eğer cayma bedeli olarak bir miktar belirlenmiş ve ödenmişse, cayan taraf parayı veren tarafsa verdiği parayı bırakır fakat cayan taraf parayı alan tarafsa aksi kararlaştırılmadıkça aldığının iki katını vermekle yükümlüdür.

Bu açılardan kapora ve cayma parası hem işlevsel hem de nitelik olarak farklıdır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × four =

Güvenlik Sorusu

8 x 9?