xpornplease.com pornjk.com porncuze.com porn800.me porn600.me tube300.me tube100.me watchfreepornsex.com

Mücavir Alan Nedir?

İmar Kanunu içeriğinde karşımıza çıkan bu ifadenin manasını da yine İmar kanunu çerçevesinde verelim. Kanunda geçen manasıyla mücavir alan; İmar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrolü altına verilmiş olan alanlardır. Tanım olarak da bir yerin gelişmesi için belediyeye tahsis edilmiş o şehrin kullanabileceği sınır komşusu olan alanlardır. Zaten mücavir alan genel olarak da yakın komşu anlamlarına gelmektedir. Fakat bizim burada net belirtmek istediğimiz bir konu var. O da mücavir alanların doğrudan belediye sınırlarına komşu olması gerekmediğidir.

birevim peşinatsız ev

Daha uzak olan alanları da belediyeler mücavir alan olarak kullanabilir. Belediye sınırları dışındaki bu belirli olan alanların sorumluluğu belediyeye aittir. Bu alanların farklı bir belediye sınırına girmedikleri takdirde bağlı oldukları belediyeye sınır olmalarına gerek yoktur. Uzak alanlarda mücavir alan statüsüne girebilmektedir.

İçindekiler

Mücavir Alan Sınırları Nasıl Belirlenir?

3194 Sayılı İmar Kanununun 45. Maddesi gereğince mücavir alanların sınırları belediye meclisi ve il idare kurulunun kararıyla ilgili bakanlığa gönderilir. İlgili bakanlık kendisine gönderilen alanları aynen onaylayabileceği gibi sınırları üzerinde değişiklik de yapabilmektedir. Ya da tamamen de ret yetkisini kullanabilme hakkı bulunmaktadır. Mücavir alanlar ille de belediyeye sınır olacak diye bir şart bulunmamaktadır. Mücavir alanlar kapsamına köyler de girebilmektedir.

Şayet bakanlık gerekli görürse yeni mücavir alanlar açabilir ya da mücavir durumdaki alanları mücavir olmaktan çıkarabilir. Mücavir alanların sınırları belediye meclisi ve il özel idare kurulları tarafından belirlenmekte olup, ilgili bakanlıkça onaylanmaktadır.

Mücavir Alan Nasıl Çizilir?

İmar planına göre belediyenin sınırları dışında kalan bu alanların mücavir alan durumuna gelebilmesi için bakanlık onayı gerekmektedir. İlgili bakanlık belediye meclisi ve il genel kurulu idaresi tarafından kendisine gönderilen talebi inceledikten sonra gerekli kararı vermektedir. İmar kanunu yönetmeliğine göre belediyenin dışında bu işlerden valilik sorumludur. Yürürlüğe giren kararlara itiraz süresi 1 aydır. Yapılan itirazları valilik inceler ve 15 gün içinde onaylayıp ilgili bakanlığa gönderir.

Belediye sınırları idari alan sınırları olurken, mücavir alanlar idari alan sınırları dışındadır. Bu sebeple eğer mücavir alan kapsamına alınan yerlerde tüzel kişiler var ise bu kişilerin hakları aynen devam eder.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 4 =

Güvenlik Sorusu

7 x 3?