Tapusu olmayan taşınmazların zilliyetini resmi olarak gösteren belgeye zilliyet tapusu adı veriliyor. Emlak alım satım sürecinde çok sık karşınıza çıkacak olan terimlerden bir tanesidir. Taşınmaz ile ilgili detayları ve son durumu daha sağlıklı ve net bir şekilde öğrenmek isterseniz eğer bölgenizdeki tapu kadastro müdürlüğünü ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. Konu ile ilgili bilgilendirme yapılacak ve son durum hakkındaki detaylar da paylaşılacaktır.
İşlem sürecine baktığımızda ise taşınmaza bağlı olarak değişiklik gösterdiğini söyleyebiliyoruz. İlgili taşınmazın sarı alan olması, hazine adına tescilli olması ya da 2b olması durumunda farklı bir süreç sizleri bekliyor olacaktır ve yine tapu ve kadastro müdürlüğü bu konuda gerekli bilgilendirmeyi en doğru şekilde yapacaktır.
Zilliyet olan kişinin, malın gerçek sahibi yani hakimiyetçisi olduğunu da belirtmek gerekiyor. diyelim ki elinizde bir ev var ve bu evi başkasına kiraladınız. Bu durumda zilliyet hakkı kiracıya geçiyor. Evi kiralayana kadar hak sahibi sizler oluyorsunuz.
Şimdi dilerseniz zilliyet tapu alınır mı? Sorusuna da yine detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalışalım ve bu konu ile ilgili merak ettiklerinizi de paylaşalım.
Zilliyet Tapu Alınır Mı?
Zilliyet tapulu herhangi bir taşınmazın satın alınması elbette mümkündür ancak bu konuda çok daha seçici ve dikkatli davranmak zorundasınız. Herhangi bir sorun yaşamamak adına tapu ve kadastro müdürlüğünden avukat aracılığı ile bilgi almanızı tavsiye ediyoruz. İşlemlerinizi de yine avukatınız ile birlikte yapmanız sizler için çok daha doğru ve sağlıklı bir eylem olacaktır.
İlgili gayrimenkule dair tüm detayların paylaşılması ancak ve ancak avukat aracılığı ile mümkün oluyor. Aksi takdirde bir başkasına ait mülkü ya da taşınmazı sorgulamak gibi bir hakka ne yazık ki sahip değilsiniz.
Gerekli bilgi alındıktan sonra satın alıp almama tercihi de size kalıyor. Bu yazımızda, zilliyet nedir? Sorusunun yanıtı ile birlikte zilliyet tapu alınır mı? Sorusuna da yanıt vermeye çalıştık. Merak ettiğiniz diğer tüm konular ve soru işaretleri için bölgede bulunan tapu ve kadastro müdürlüğünü ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

Tapusu olmayan bir yer aldığımız için ileride başımıza gelebilecek sorunlar var mı?
Merhaba Yasin Bey,
Öncelikle tapusu olmayan bir yer hakkında bir hak iddia edemezsiniz.
Bu konuyu geçen evdekilerle konuşuyorduk bu yazınız çok bilgilendirici oldu teşekkürler 🙂
Zilliyet tapusu diyoruz peki ama, evin tapusu benim üzerime, kiracıya evi kiraya verdiğimde zilliyet hakkı kiracıda oluyor. Ancak kiracının böyle bir tapu çıkarma hakkıda yok, zilliyet tapusu nasıl oluyor?
Merhaba Kadir Bey,
Kullanım hakkını ifade eden zilliyet tapusu genelde mülkiyet tapusu bulunmayan taşınmazlar için çıkarılır.
Zilliye tapusu illa arsa ev gibi bir şey için mi kullanıyor yoksa araba vb kıymetli eşyalar için de kullanılabiliyor mu?
Merhaba Merve Hanım,
Zilliyet tapusu mülkiyet tapusu olmayan taşınmazlar için kullanılmaktadır. Araba vb eşyalar için kullanılmaz.
Zilliyet tapulu bir yer için avukat harici detaylı bilgi alma şansımız yok sanırım. Avukat bulacağız o zaman 🙂
Zilliyet tapu konusunda kafamı karıştıran bir kaç konuyu aydınlattınız çok teşekkürler 🙂
Zilliyet tapu kelimesini çok görüyordum ancak anlamını bilmiyordum sayenizde öğrendim teşekkürler 🙂
Zilliyet tapusu devredilebilir mi? Yani zilliyet tapulu bir yapıyı satın alabiliyor muyuz?
Zilliyet tapu konusunda çok açıklayıcı bilgi olmuş
Zilliyet tapunun satışı olabiliyor mu? Herhangi bir sakıncası oluyor mu?
Merhaba Başak Hanım,
Herhangi bir sakıncası yoktur.
Zilliyet tapu devrinde herhangi bir sorun oluşur mu?
Merhaba Ayhan Bey,
Genelde devir konusunda sıkıntılı bir durum yaşanmamaktadır.
Güzel paylaşım teşekkürler 🙂
Zilliyet tapu aldık diyelim ne gibi sorunlar yaşarız?
Merhaba Adem Bey,
Bu tapu mülkün mülkiyet hakkını size vermemektedir. Bunu bilerek hareket etmek gerekir.
Güzel paylaşım teşekkürler 🙂