Noterden veraset ilamı veya belgesi almak, bir vefatın gerçekleşmesinin ardından hak sahibi olan kişi veya kişiler tarafından hakkında bilgi sahibi olunmak istenen bir iştir. Nitekim ölen kişinin yani miras bırakanın ardından, söz konusu mirasta hak sahibi konumunda olan kişi veya kişiler, bu mirası yasalara uygun bir şekilde alabilmeleri için birtakım hukuki belgelere ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada en çok öne çıkan konu da şüphesiz ki veraset ilamıdır. Bu yazımızda noterden veraset ilamı almak için gerekli belgeler, kimler veraset ilamı alabilir, veraset ilamı nasıl alınmalıdır gibi soruların yanıtlarını ve bu konular ile ilgili olarak bilinmesi gereken tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Söz konusu belgelerin ne olduğuna geçmeden önce muhakkak veraset belgesi veya bir başka deyişle veraset ilamı hakkında bilinmesi gereken bilgilere değinmek gerekmektedir. Bunun için mirasçılık belgesi olarak da halk arasında adlandırılan bu belgenin önemine ve tanımına bakmak önem teşkil etmektedir.
İçindekiler
Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Nedir?
Herhangi bir vatandaşın vefat etmesi halinde, hayatın olağan akışında miras durumu ve bu vefat eden vatandaşın yasal mirasçıları arasında mirasın kanunlarda belirlenen usul ve esaslara göre taksim edilmesi konuları gündeme gelmektedir. Son dönemde bu konuyla ilgili olarak internet üzerinde yapılan araştırmalar öyle gösteriyor ki yasal mirasçı yani hak sahibi olan kimseler, vefat edenin mirasını almak için neler yapmaları gerektiği konusunda detaylı bilgilere sahip değiller.
Veraset ilamı, ölen bir kişinin yasal mirasçısı olan kişilere mahkeme tarafından verilen belgedir. Günümüzde veraset ilamı çıkarılması için öncelikle yetkili mahkemeye başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kanunlar açısından bu başvuru süresi bir ay olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte miras bırakanın vefatının ardından mahkemeden veraset ilamı almak için gerekli belgeler de bulunmaktadır. Bu belgelerin ibraz edilmesi halinde veraset ilamı işlemleri başlatılabilmektedir. Dolayısıyla miras bırakan bir kişinin vefatının ardından yasal mirasçıları, hukuken gerekli görülen belgeleri toplayarak yetkili kuruma başvurabilir, bunun akabinde de miras üzerinde hak talep edebilirler.
Veraset Belgesi İçin Gerekli Evraklar
Veraset ilamı için gerekli belgeler 2019 yılında da pek çok kişi tarafından internet üzerinden araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bu konuda internet üzerinde detaylı bilgilerin olmaması sebebiyle açıklayıcı bir yazı hazırladık. Bu noktada veraset belgesi çıkarabilmek için miras üzerinde hak sahibi olan kişilerin şu belgeleri yapacakları müracaatlar esnasında hazır bulundurmaları önem teşkil etmektedir:
- Miras bırakana ait ölüm belgesi
- Mirasçılar yani miras üzerinde hak sahibi olan kişi veya kişilerin adına kayıtlı nüfus kayıt örneği
- Veraset ilamının talep edildiğini ifade eden dilekçe
Görüldüğü üzere bu 3 belge mirasçı için veraset ilamı çıkarma esnasında kendisinden talep edilen evraklar arasında yer almaktadır. Bu noktada miras bırakanın vefatından sonra miras üzerinde hak sahibi olduğunu iddia edinen kişilerin tümü, veraset ilamı çıkarabilmek için bu belgeleri ayrı ayrı hazırlaması gerekmektedir.
Veraset İlamı Nereden Çıkartılır?
Veraset ilamı yani mirasçılık belgesi alarak, miras bırakan kişinin vefatının ardından söz konusu miras üzerinde hak sahibi olduğunu belgelemek isteyen kişiler, başvurularını yetkili kuruma yapmaları gerekmektedir. Zira veraset ilamı 01.10.2011 tarihine kadar ülkemizde yalnızca Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilmekteydi. Dolayısıyla başvurular sadece bu kuruma yapılıyordu. Ancak söz konusu tarihten itibaren günümüzde de devam eden bir uygulama olarak veraset belgeleri, noterlerden de alınabiliyor. Bu noktada noterden veraset ilamı almak için gerekli belgeler toplanarak müracaat edilmesi halinde veraset ilamı alınabilmektedir.

Iyıgunler eşimin annesı vefat etti Almanya’da yaşıyordu Türkiye’ye getırıp defnettık.eşim 4 kardeş noterden veraset ılanı çıkarmak ıstıyoruz ama sadece eşim Türkiye’de yaşıyor dıger kardeşleri yok bazı işlemleri yapmak İçin veraset ılanını tekbaşına cıkarabılırmıyız.tesekkur ederım sımdıden
Merhabalar;
Noterden vekalet vererek yapabilirsiniz. Daha doğru bilgi herhangi bir noteri arayarak bilgi de alabilirsiniz.
Babannem bir ay önce vefat etti, etkisinden çıkamadığımızdan daha veraset kısmıyla ilgilenemedik. Veraset ilamını almak için bir süre var mıdır ölümden sonra?
Merhaba Sıla Hanım,
Veraset ilamını en geç 3 ay içinde vermek gerekir.
Selamlar ,
Benim bekar arkadaşım vefat etti gayrimenkul var evi yani annesimi noterden mirasçı belgesimi alması lazım..
Yoksa baba,kardeş,abla damı
Annesinde kimse bir sıkıntı görmüyor bir problem olur mu
Merhaba Murat Bey,
Bu şekilde ayrıntılı bir durum için konusunda uzman kişiden bilgi almalısınız.
Babam vefat edeli 9 sene oldu veraset kagıdı cıkarmadık ne yapabiliriz
Merhaba Sezgin Bey,
Bu konuda bir avukata danışarak en doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bende yurtdışında yaşıyorum vekalet ile hallettik veraset ilanı işlemini
Merhaba Ahmet Bey,
Resmi işlemlerin hemen hemen çoğu vekalet ile yapılabilmektedir.
Annem vefat ettikten sonra biz halen kardeşlerimizle mirasçıyız diye belge falan almadık, şimdi napabiliriz?
Merhaba Süleyman Bey,
Öncelikle veraset ilamı çıkarmak için notere başvurmalısınız.
Notere gittiğimizde bu işlemler ne kadar sürede halloluyor? Aynı gün içerisinde tamamlanıyor mu yoksa ertesi güne kalıyor mu? Ona göre iş yerimden izin alacağım.
Veraset ilamı için herhangi bir ödeme yapıyor muyuz noterde?
Merhaba Mehmet Bey,
Noterden Veraset ilamı çıkarmak isterseniz 2020 yılı içinde ödeyeceğiniz tutar 136 TL’dir.
Belgeler için çok teşekkürler, fiyat bilgisini öğrenmem çok önemliydi benim için 🙂